sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Helmet 2/50 ja commonplace book

Lupasin kirjoittaa Helmet-haasteen jokaisesta lukemastani kirjasta edes muutaman rivin, joten tässä tulee arvio kirjasta numero 2.

Luin toisena kirjana haasteeseen Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston toimittaman runokokoelman Ikäisekseen hyvin säilynyt. Kokoelmaan on koottu runoja Suomen itsenäisyyden ajalta, josta tuli kirjan julkaisuvuonna 2017 kuluneeksi 100 vuotta. Luin kirjan haasteen kohtaa 12 (viiden viime vuoden aikana julkaistu runokirja) varten. 

Kirja on jaettu 10 osaan, jotka kukin sisältävät runoja eri aikakausilta. Joka vuodelta on valittu yksi runo. Suomen runohistoria on minun päässäni painottunut sotaan liittyviiin runoihin ja sodan kuvauksiin. Siksi olikin virkistävää lukea niin paljon runoja, joiden aiheena oli joku muu kuin sota. Suoskkejani tässä kirjassa olivat seuraavien runoilijoiden runot:


Yrjö Jylhä

Maaria Leinonen

Hannu Helin

Raimo O. Kojo

Stiina Ikonen

Azem Kurtic

Claes Andersson

ja Merja Toppi


Yksi vuoden 2022 tavoitteestani on kirjoittaa enemmän. Tässä tavoitteessa minua auttaa commonplace book, jota varten tilasin jo muistikirjan. Löysin idean commonplace bookista vain muutama päivä sitten, ja tajusin, että se on juuri se mitä tarvitsen. Wikipediasta löytyy kiinnostuneille tietoa commonplace bookista, mutta lyhykäisyydessään kyse on muistikirjasta, johon kirjataan ylös esimerkiksi lainauksia, laululyriikoita, runoja ja omia huomioita. Minä aion jakaa muistikirjani näihin neljään kategoriaan, mutta niitä voi olla enemmänkin. Eräänlainen päiväkirja siis, mutta commonplace book -muistikirjaan kirjataan ehkä enemmän "mitä ajattelin tänään" kuin "mitä tein tänään". Commonplace book toimii siis ehkä hieman samaan tapaan kuin aamusivut, joita olen myös kokeillut, mutta aamu-unisena se ei ollut ehkä minulle paras menetelmä kirjoittaa. Commonplace bookin idea sai alkunsa Rooman keisari Marcus Aureliuksen Meditations-tekstistä ja menetelmää ovat käyttäneet läpi historian esimerkiksi Erasmus, Francis Bacon, John Locke, Thomas Jefferson sekä useat muut kirjoittajat, ajattelijat ja valtionpäämiehet. Kyse on siis laajalti hyväksi todetusta menetelmästä.



 


 


1 kommentti:

  1. Luin juuri Minna Maijalan "Katri Vala. Kulkija ja näkijä" Runoilijaelämäkerta. Suosittelen. Mieleenpainuva luovan lahjakkuuden tarina sairauden keskellä.

    VastaaPoista